top of page

Het vernuft van vakmanschap (interview)

  • Foto van schrijver: Ton
    Ton
  • 21 mei
  • 2 minuten om te lezen

Eén van de meest onverwachte, spontane en verrassende interviews over kwaliteit had ik met mijn (toenmalige) kapper: Hugo Christiaan van der Molen. Wederom een verhaal dat tijdloos is.



Hugo Christiaan start zijn carrière als kapper bij Elizabeth Arden. Verder volgt hij onder andere een training bij de toonaangevende Vidal Sassoon in Londen en wordt uitgenodigd door de Amsterdamse topkapper Christiaan om een vestiging in Den Haag te runnen. Met die rijke ervaring maakt hij een prachtig statement over vakmanschap.


‘Kwaliteit en mooie prestaties draaien in mijn beleving om vakmanschap en toewijding. Vakmanschap om de technische finesses van het vak onder de knie te krijgen. Zodra dit het geval is, ontstaat de rust om het samenspel van mens en de groeibeweging van het haar te leren zien. Vakmanschap is breder dan de techniek. In mijn vak is het belangrijk om de esthetische lijnen tussen de natuurlijke groeibeweging van het haar en de drager van het haar te zien. Het haar is immers geen op zichzelf staand ding, maar is onlosmakelijk verbonden met de drager ervan. Omdat dit aspect in de traditionele vakopleiding ontbreekt, heb ik op advies van een van mijn leermeesters een opleiding gevolgd aan de kunstacademie. Hier leerde ik, naast beeldhouwen, de kunst om kijken te vertalen naar écht zien. Ik vind het jammer te constateren dat dit nog steeds geen deel uitmaakt van de vakopleiding. Toewijding brengt je naar de esthetische schoonheid van het vakgebied zelf en leert je bijzondere impact te creëren op de beleving van de klant.’


Hugo vindt dat er te vaak in regels en in stappenplannen wordt gedacht. ‘Bij vakmanschap en toewijding gaat het daar op een gegeven moment niet meer over. Je beheerst het vak en je ziet “gewoon” wat er gebeuren moet. De beste resultaten komen vaak intuïtief tot stand. Want het vak en jouw persoon gaan hand in hand.’


Uit het perspectief van de organisatie gaat het erom dat je in staat bent om vaktechnisch zaken volgens een gewenst kwaliteitsniveau voor elkaar te krijgen.

Uit optiek van de menskant ligt de nadruk veel meer op de intrinsieke motivatie om een vak te beheersen, te onderzoeken, te verfijnen en zelfs te vernieuwen. Vakmanschap draait ook om het steeds verleggen van de eigen grenzen en op die manier jezelf te blijven ontwikkelen. Dat vraagt om een kritische open houding en het vermogen om de eigengemaakte patronen te doorbreken.


 
 
 

Comments


bottom of page